Hammashoitopelko on yleistä ja jopa yli puolet Suomen aikuisväestöstä kärsii siitä. Mikäli hammashoitoon meno jännittää tai pelottaa, et siis ole ainoa. Hammashoitopelossa ei ole mitään havettävää ja siitä voi päästä jopa kokonaan eroon.
Hammashoitopelon taustalla voi olla monenlaisia yksilöllisiä syitä. Monella mieleen saattaa tulla aiemmat ikävät hammashoitokokemukset lapsuudesta. Pelko saattaa juortaa juurensa myös yleisestä kivun pelosta, piikkikammosta tai kontrollin menettämisen pelosta. Myös ahtaan paikan kammo saattaa vaikeuttaa hoitotuoliin tulemista. Pelon tunne voi syntyä myös luottamuksen puutteesta. Joskus hammashoitopelko on niin voimakasta, että kynnys hoitoajan varaamiseen on korkea. Joillekin hoitopelko voi aiheuttaa jopa paniikkikohtauksen tyyppisiä oireita.
Hammashoitopelkoa voi selättää vain yhdellä miellyttävällä hammashoitokokemuksella. Jo pelkkä pelon tunnustaminen ja keskustelu asiasta hammaslääkärin kanssa voi helpottaa pelkoa. Joskus pelon hoitaminen on pitempi propsessi. Tärkeää on ymmärtää, että pelkoa ei tarvitse hävetä.
Hammashoitopelkoa voi ja kannataa hoitaa. Hammashoidon ammattilainen ymmärtää hammashoitopelkoa ja mielellään sekä auttaa sekä tukee potilastaan pääsemään eroon tästä
ongelmasta. Pelon hoidon tavoitteena on estää pelkoa hallitsemasta elämää. Pienin askelin potilaan ehdoilla ja onnistumisen kokemuksien kautta pelosta voi päästä eroon jopa kokonaan.
Pelon kanssa voi joka tapauksessa oppia elämään ja sietämään pelon tai jännityksen tunnetta.
Ensimmäinen askel hammaslääkäripelon voittamisessa on ottaa yhteyttä hammashoitoalan ammattilaiseen. Jos kynnys varata aikaa on liian korkea, pyydä siihen apua läheiseltäsi. Myös nettiajanvaraus on helppo tapa varata aika. Jo ajanvarausta tehdessäsi voit kertoa hammashoitopelostasi. Viimeistään vastaanotolle tullessasi kannattaa kertoa, että hoitoon tulo jännittä tai pelottaa. Hoidossa edetään sinun tuntemuksiasi kuunnellen. Turvallisen ilmapiirin ja miellyttävien hoitokokemusten myötä voitte luoda hammaslääkärisi kanssa luottamuksellisen hoitosuhteen, mikä on tärkeää pelon hoitamisessa. Hammashoitopelon hoitaminen on parhaimmillaan yhteistyötä hammaslääkärin, hammashoitajan ja potilaan välillä. Tuttujen ammattilaisten kanssa on helpompi työstää hammashoitopelkoaan.
Voit kertoa hammaslääkärillesi luottamuksellisesti peloistasi ja tuntemuksistasi. Kun hammaslääkärisi tietää heti alussa, että sinua jännittää tai pelottaa hoitoon tulo, hän voi paremmin tukea sinua pelon voittamisessa. Keskustelevalla ja rauhallisella otteella hammaslääkäri voi lievittää pelkoasi ja luoda hoitokäynnistä mahdollisimman miellyttävän, rauhallisen ja turvallisen kokemuksen. Kerrottuasi peloistasi, hammaslääkärisi voi myös alkaa selvittää pelkosi syitä ja laatua.
Hammashoitopelon syiden selvittämien auttaa pelon hoitamisessa; kun tiedät mitä pelkäät, on pelko myös helpompi voittaa. Syyksi voi paljastua yksittäinen asia kuten kivun pelko tai pistosten pelko. Näihin on helppo löytää apua. Joskus syyt ovat syvemmällä ja laajemmissa asioissa, jolloin pelon lähteiden selvittämnen voi olla haasteellisempaa. Avoimuudella ja luottamuksellisella hoitosuhteella näissäkin tapauksissa voidaan pelon syyt ratkaista ja niitä hoitaa. Joskus pelon pohjimmainen syy jää arvoitukseksi, mutta älä huolestu, voit silti saada apua pelkoosi ja oppia hallitsemaan sitä.
Hammaslääkäripelko voi johtua usein kivun pelosta. Hammaslääkäri tavoite on aina tehdä hoidosta potilaalle mahdollisimman kivuton. Nykyisin hammaslääkärillä on tehokkaat menetelmät kivun poistoon ja hoitotoimenpiteet voidaan tehdä täysin kivuttomasti. Vastaanotollamme on mm. käytössä kivuton puudutuslaite, jolloin puuduttaminenkaan ei tee enää kipeää. Joskus hammashoitoon hakeutuminen on viivästynyt ja hoidettavaa on kertynyt hampaistoon sen verran, että suussa on oireilevia hampaita. Tässä tapauksessa voi pelkopotilaalle olla järkevää hoitaa hampaisto nukutuksessa kerralla kuntoon ja oireettomaksi. Nukutuksessa tehdyn hampaiston kokonaishoidon jälkeen oireetonta suuta on helpompi antaa hoitaa.
Hoidon alussa voit yhdessä hammaslääkärisi kanssa sopia yhteisistä sinulle sopivista toimintatavoista hoidon aikana. Hoidossa edetään aina sinun ehdoillasi ja voitte sopia hammaslääkärisi kanssa hoidon kulusta. Hoitoa voidaan esimerkiksii aloittaa pystymmässä tuolin asennossa ja voit antaa hammaslääkärillesi merkin, mikäli tarvitset taukoa. Hammaslääkärisi ottaa pelkosi todesta eikä väheksy tuntemuksiasi. Pelon hallinnassa helpottaa se, että sinulla on käsitys, mitä hoidon aikana tapahtuu. Pelon tunnettasi voi helpottaa sillä, että hammaslääkärisi kertoo ja näyttää etukäteen, mitä hän aikoo tehdä. Voit luottaa siihen, ettei hammaslääkärisi tee mitään yllättävää, mihin et ole varautunut.
Voit keskittyä hammashoitokäynnilläsi ajattelemaan muita asioita tai siirtää huomiosi muualle. Joskus hammaslääkärisi tai hammashoitajasi voi siirtää huomiotasi juttelemalla mukavia. Taustalla soi usein myös musiikki tai voit keskittyä kuuuntelemaan itse valitsemaasi musiikkia omista kuulokkeistasi. Joku saattaa taas kaivata kuulosuojaimia, joita on yleensä vastaanotolla tarjolla potilaalle. Tarvittaessa pelon hoidossa voidaan käyttää apuna myös rentouttavaa lääkitystä.
Tule vastaanotollemme, jossa voimme yhdessä keskustella peloistasi ja hoitaa suutasi sinun ehdoillasi. Sinun tarvitsee vain varata aika, me huolehdimme lopusta. Sinunpaikan hammaslääkärimme ovat kokeneita ja ymmärtävät pelkosi ja osaavat auttaa sekä tukea sinua pelon voittamisessa.
Sinun suusi parhaaksi ammattitaidolla ja sydämellä
Meillä voit maksaa myös Epassilla